About the Brewer Fountain Project

The Brewer Fountain is an exceptional piece of art with water gods and goddesses, spouting dolphins and terraced basins dripping water onto the figures below. It’s no wonder that Gardner Brewer fell in love with this piece on his trip to Europe over 150 years ago. The original sculpture was designed by two of France’s lead sculptors of the time, Mathurin Moreau and Alexandre Lambert. Brewer had the fountain cast in bronze directly from the original and had it installed in the Common near his home on Beacon Street. Since then it was moved to its current location at the foot of the Boston Common near Tremont Street.

The City of Boston Parks and Recreation Department in collaboration with the Friends of the Public Garden worked hard to ensure that this exuberant fountain can be enjoyed for many years to come. In 2009, with major funding from the city’s capital budget and a matching grant from Save America’s Treasures as well as support from the Friends, the Solomon Fund, Greg and Dina Selkoe, and the Sager Family Foundation, the fountain was disassembled and the bronze artwork fully restored. Since then, The Friends has taken the lead on the renovation of the fountain plaza and parkland. A goal of the Brewer Fountain legacy is to transform the way this gateway to Boston Common is used and enjoyed by all.

Highlights of the Brewer Fountain Plaza and Park project include:

  • Expanding the tree cover and grassy areas of the park while reducing pavement
  • Creating a new circular plaza around the fountain activated with movable tables and chairs, better food choices, a reading room area, and chess and checkers
  • Planting Liberty Mall with new rows of trees to frame views of the State House

The second phase of construction, targeted for 2013 after the MBTA constructs a handicap accessible entrance into the Park Street station, will include:

  • Establishing an improved gateway into the Brewer Plaza from Park Street station
  • Lining Lafayette Mall along Tremont Street with new trees and restoring the historic ornamental fence along the street edge to reclaim the sense of this space as within the park

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s